Предимства и недостатъци на видовете окачени тавани

Асортимента, който се предлага на пазара за окачени тавани в България ще се опитам да обхвана и тук ще опиша предимствата и недостатъците им, като подчертавам- това е моята гледна с оглед на личния опит, който имам. Ще представя и харектеристиките и сникмки на таваните които Аз предлагам.


1. Растерни тавани

Растерните тавани, или както технически се наричат "минерал фазерни плоскости", представляват плоскости с размери 60Х60см. или 60Х120см. THERMATEX-таванни пана се състоят от минерална вата, перлит, глина и скорбяла. Затова се нареждат сред продуктите от естествени суровини. Минералната вата се отличава както с превъзходните си пожарозащитни качества, така и с много добри акустични характеристики. Влагоустойчивостта им е между 90 -95%, което ги прави изключително подходящи за бани и други помещения с голяма влажност. Освен с висок процент влагоустойчивост, тези пана се харектеризират и със своята висока звуко и термо изолация. Паната от този клас се използват за големи зали, при които е необходимо звукът да се отразява добре и да се избегне кънтенето. При монтажа на растерни тавани не е необходимо да се поставя допълнително минерална вата между тавана и окачения таван, защото качествата на каменната вата, от която са изградени тези плоскости, дава една доста добра термоизолация. Между плоскостите се монтира конструкция, която е направена от алуминиева вложка и неръждаема ламарина, с дебелина 0.5мм. Цветовете на алумиевата вложка (това е видимата част) могат да бъдат стандартното бяло, хром (огледало) или хром мат. Профилите се харектеризират със своята здравина. Те не потъмняват и не ръждясват. Монтажът към съществуващия таван става посредством окачвачи, които се завиват на анкер болтове, всеки от които носи тежест оклоло 50 кг на кв.м (целият таван за една баня е около 7 кг). Растерните тавани са предпочитани от клиентите ни, тъй като позволяват много лесна ревизия, значително по евтини са (но не за сметка на качеството), монтажът им е много по чист и безшумен, позволяват боядисване с латекс без да губят своите качества. Лесно изпълними са трудни елементи като: обикаляне на бойлер, две или повече нива за скриване на тръби, или трегери по таванана, монтаж на вентилатор, колонка за музика и всякакви осветителни тела.Ние работим в сътрудничество със лидера на европейския пазар немската фирма AMF.


Предимства:

Недостаък:

Примерната цена на разтерните тавани за една средна баня с размери: ширина до 180см и дължина до 240 см варира според избора на пана и цвета на конструкция от 180лв до 230 лв.


2. Хънтър Дъглъс

е метален ламелен таван, направен от алуминиеви профили. Те не ръждясвят и не си променят цвета. Гамата от цветове е безкрайна, но за съжаление в България се внасят само бяло, бяло перфорирано, хром (огледало), хром мат и златно. За всички останали цветове може да се закупят бели профили и да се занесат на бояджиска пещ, където да се боядисат прахово в желания цвят. По отношение на влагата, това са тавани, които НЕ поемат влага. Те не си променят цвета и не мухлясват. Ако имате добра вентилация на помещението, с този таван няма да имате никакви проблеми, не се образува кондез. Монтажът е абсолютно безшумен и безпрашен.

Предимства:

Недостатъци:

Този тип тавани са с по-висока цена от класическите растерни окачени тавани, но предвид малката площ на банята и общите разходи по всички ремонтни дейности, този разход е повече от оправдан.
Това са луксозни тавани. Цената на баня с размери: ширина до 2м и дължина до 2,4м., е между 350лв. за бяла неперфорирана ламела и 600лв. за огледална такава.

3. Гипсокартон влагоустойчив

За тези тавани трябва да знаете че в България влагоустойчив гипсокартон НЯМА. За да стане такъв трябва още по време на монтажа да се намаже с водоотблъскващ грунд и се боядисва със специален латекс, които ако си го калкулирате в цената оскъпява много цялото изпълнение.

Предимства:

Недостатъци:

Аз лично не предлагам тези най-разпространени тавани, защото за мен е важно когато се прави нещо, то да се прави както. Монтажът отнема много време, а няма гаранция че няма да мухляса след две- три години.Често ми се случва да ходя на обекти, където е бил монтиран гипсокартон, за да го демонтирам и да монтирам нов растерен таван, защото клиента сам се е убедил в проблемите и недостатъците на този вид таван.

4. ПВЦ ламелни тавани

Това са тавани като Хънтър Дъглъс, но с тази разлика, че са направени от пласмаса, която старее,гори и мухлясва. Ниската цена не си струва, защото след 2 години ще трябва да го сменяте.

Предимства:

Недостаъци:

ПВЦ тавани също не предлагам защото не искам да правя компромис с качеството на предлаганата услуга.

5. Опънати тавани

Тук не мога да кажа почти нищо- виждал съм такива тавани и в главата ми има доста въпроси.Това е специален плат, който е „опънат” на тавана във вашата баня и как би се демонтирал без да се нарани материала ; ако се случи наводнение какво се случва ? Тази вода от къде ще изтече? Ако изгори трансформатор как се бърка отгоре, за да се смени?Ако има тръби в банята около тях как се монтира ? Предполагам че всички мои въпроси имат отговори , които биха звучали логично, но за мен не и финансово оправдано. Ако някой колега ви предлага този таван попитайте- дано да ви отговорят искрено. Иначе знам че цената е доста „солена”, но за сметка на това резултата е наистина красив.